Ontstekingsgids

Aansteken van houtkachel en openhaard

De meeste van ons hebben wel eens geprobeerd om vuur aan te steken in een houtkachel. We durven er dan ook vanuit te gaan dat u weet wat u doet, ook al leest u hier nu mee. Er zijn veel manieren om het vuur aan te steken, maar er zijn ook enkele basisregels die belangrijk zijn om te weten.

Het aansteken van houtkachels is vaak gebaseerd op eigen ervaringen, en ervaringen met wat werkt, en daar is ook niets mis mee. De afgelopen 30 jaar is er echter veel gebeurd in de ontwikkeling van houtkachels, fabrikanten van houtkachels hard hebben gewerkt om de ontsteking te optimaliseren en hun deeltjesemissies te minimaliseren.

Het belangrijkste is om de uitstoot van deeltjes zoveel mogelijk te minimaliseren tijdens de ontstekingsfase. Een Zwitsers onderzoek vond uit dat de uitstoot tot wel 100 keer hoger kan zijn als de kachel of haard niet correct wordt gebruikt. Met dat in het achterhoofd valt er wellicht dus wel wat te leren.

Niet alle kachels zijn hetzelfde, moderne kachels zijn zorgvuldig ontworpen om de uitstoot van deeltjes zoveel mogelijk te minimaliseren. Het volgen van de gebruiksaanwijzing en instructies van fabrikanten voor precies jouw kachel is daarom de beste manier om product verspilling te voorkomen en de uitstoot van deeltjes te minimaliseren.

  • Het brandhout moet schoon zijn. Brandhout met lijm, verf, impregneermiddelen of andere zaken behoren niet in de kachel.
  • Het brandhout moet droog zijn. Met ovengedroogd brandhout ben je zeker van een droog product dat klaar is voor gebruik. 

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van ovengedroogd brandhout?

Ovengedroogd brandhout heeft een laag vochtgehalte, wat ervoor zorgt dat je niet onnodig veel van de calorische waarde van het hout of aanmaakhout kwijt raakt om de houtkachel aan de gang te krijgen. De temperatuur van de kachel wordt veel beter gehandhaafd, omdat een hoger vochtgehalte in het brandhout zal resulteren in een slechtere verbranding. Het bemoeilijkt zowel de verbranding als de temperatuur in de kachel.

Een stabiele, hoge temperatuur is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat de energie wordt afgevoerd en niet wordt gebruikt om de gegenereerde gassen te verdampen. Gas en deeltjes zijn ongewenste bijproducten van verbranding en als je jouw uitstoot hiervan wilt minimaliseren, is het beste advies om een ​​stabiele, hoge temperatuur in de kachel of haard te houden.

 

Het best aansteken van een houtkachel - van boven naar beneden

De beste manier om de kackel aan te steken is van boven naar beneden. Wanneer je van bovenaf aansteekt, zullen de gassen en deeltjes in veel grotere mate door de vlammen worden verbrand. Wanneer je het van onderen aansteekt, dan zullen deze deeltjes sneller de lucht in stijgen en zowel uw woonkamer als de buitenlucht vervuilen - volkomen overbodig.

De beste methode is:
  • Open de luchtkleppen zoveel mogelijk.
  • Leg 2 - 3 stukken brandhout op de bodem: pas op dat je het niet te vol doet.
  • Leg drie lagen aanmaakhout op het brandhout met een goede onderlinge afstand, het liefst dwars over elkaar.
    • Plaats jouw aanmaakmateriaal (wij adviseren biowol van Aduro) verdeeld tussen het brandhout en het aanmaakhout.
    • Laat de ovendeur een klein stukje open staan ​​terwijl het vuur aanwakkert. Je kunt de deur en de kleppen sluiten als het vuur vlamvat.
    • Bij het verhitten van het brandhout begint de gasinhoud langzaam door het hout naar buiten te sijpelen. Hoe hoger de temperatuur waaraan het brandhout wordt blootgesteld, hoe meer gas er vrijkomt in de brandkamer.
    • Wanneer de temperatuur in de kachel de ontbrandingstemperatuur van het gas bereikt, ontvlamt het gas en wordt al het brandhout spoedig omringd met vuur. Zo bereik je de optimale gasverbranding in de kachel
    • Wanneer het vuur verminderd, is het gasgehalte van het brandhout ook bijna opgebruikt. Wanneer de volledige gasinhoud van het hout is verbrand, blijft er alleen gloeiend houtskool achter in de kachel.

Door deze methode te gebruiken kan jij 80% van de deeltjes vermijden die anders zouden worden uitgestoten.